Aanwezigheidsvergunning gokkasten

Wij van Drechtsteden speelautomaten leveren al jarenlang gokkasten, spelkasten en andere soorten speelautomaten aan horecagelegenheden door heel Nederland. Als u een gokkast wilt exploiteren, heeft u uiteraard wel een vergunning nodig van de gemeente. Deze vergunning bestaat uit de exploitatievergunning en de aanwezigheidsvergunning. Beide vergunningen kunt u vaak met één formulier aanvragen.

De reden voor deze vergunningen is omdat de wetten nu scherper dan vroeger zijn, er wordt nu bijvoorbeeld gekeken naar:

  • Het maximale verlies per uur
  • De maximum prijs per spel
  • De minimum speelduur
  • De maximale prijs die mag vallen

Daarnaast zijn er allerlei eisen gesteld ter bescherming van de speler zodat de kans op verslaving laag blijft. Daarom wordt er ook onderscheid gemaakt tussen hoogdrempelig en laagdrempelig, dit betekent het verschil tussen personen boven de 18 jaar en personen onder de 18 jaar. Gokautomaten mogen in Nederland alleen worden geplaatst in de hoogdrempelige horeca.

Om in aanmerking te komen voor een aanwezigheidsvergunning, moet uw gokautomaat onder andere gecontroleerd zijn door onafhankelijke experts. Zo kunnen spelers erop vertrouwen dat ze een eerlijke kans hebben om te winnen als ze spelen op het gokautomaat. Ook moeten de wettelijke vereisten omtrent het maximale uurverlies door de gokautomaten worden nageleefd.

 

Regels voor gokkasten

Voor de gokkasten zelf zijn ook een aantal regels opgesteld waaraan ze moeten voldoen. Zo mag een speler gemiddeld per uur niet meer dan €40,- verliezen en de inzet voor een basisspel mag niet meer dan €0,20 zijn. Daarnaast moet er minimaal 60% van de inzet aan de speler uitgekeerd worden.

Om te kunnen bepalen wie er voor een vergunning in aanmerking komt is het nodig een onderscheid te maken in hoogdrempelige en laagdrempelige horecagelegenheden. Dit onderscheid wordt gemaakt om zoveel mogelijk te voorkomen dat jongeren onder de 18 jaar in aanraking komen met de verslavende aspecten van kansspelen. Hoogdrempelige horecagelegenheden kennen een uitgaanspubliek met een leeftijd van 18+.

De exploitant betaalt 29% kansspelbelasting over de bruto spelopbrengst. 

Laagdrempelig

Kansspel automaten zijn verboden in laagdrempelige horecagelegenheden. Dit verbod is om jongeren te weerhouden van mogelijke gok verslavingen. Het is hier wel mogelijk om grijpautomaten of behendigheidsautomaten te plaatsen.

Vergunningen aanvragen voor een speelautomaat of speelautomatenhal?

Hoogdrempelig

Je mag in Nederland alleen gokautomaten plaatsen in zogenaamde hoogdrempelige horeca. Hoogdrempelige horeca is zoveel als horeca waar minderjarigen niet zomaar binnen komen lopen.

Samengestelde inrichting

Binnen laagdrempelige inrichtingen zijn hoogdrempelige gedeelten mogelijk. We spreken dan van een samengestelde inrichting. Een samengestelde inrichting is een inrichting die bestaat uit verschillende ruimten. Als dit het geval is dan moeten de ruimtes voldoende van elkaar gescheiden zijn zodat er duidelijk verschil is tussen hoog- en laagdrempelig. Daardoor wordt het mogelijk om in de hoogdrempelige ruimte kansspelautomaten op te stellen. In de laagdrempelige ruimte is het toegestaan behendigheidsautomaten te plaatsen.

Kansspelbelasting en kansspelheffing

Bij kansspelen betaalt de prijswinnaar kansspelbelasting over een gewonnen prijs. Woont u in Nederland of bent u gevestigde organisator van een binnenlands kansspel? Dan houdt u de kansspelbelasting in op de prijs.

Als vergunninghouder voor kansspelen of kansspelautomaten betaalt u kansspelheffing aan de Kansspelautoriteit. De heffing is op basis van het aantal spelersplaatsen, speeltafels, speelterminals of de waarde van het aantal verkochte deelnamebewijzen.